C# if-else ve if-else-if Yapıları Nedir ve Nasıl Kullanılır?

C# if Koşulu

C# if koşulu, akış kontrol mekanizmalarından biridir ve sıklıkla kullanılır. if deyiminin genel kullanım şekli aşağıda olduğu gibidir.


if(koşul)

            Deyim1

if deyiminin çalışma prensibinden bahsedelim. Program if deyimine gelince öncelikle parantez içindeki koşul ifadesini çalıştırır. Bu koşul ifadesinden ya true ya da false değeri dönecektir. Koşul ifadesinden gelen değer true ise deyim1 kısmında yazılan kodlar çalıştırılır. Eğer false ise deyim1 kısmını gerçekleştirmeden program akmaya devam eder.

C# if-else Koşulu

if-else deyiminin genel kullanım şekli aşağıda olduğu gibidir.

if(koşul)

            Deyim1

else

            Deyim2

c# if koşulu

Şimdi de if-else deyiminin çalışma prensibinden bahsedelim. Program if deyimine gelince öncelikle parantez içindeki koşul ifadesini çalıştırır. Bu koşul ifadesinden ya true ya da false değeri dönecektir. Koşul ifadesinden gelen değer true ise deyim1 kısmında yazılan kodlar çalıştırılır. Eğer koşul ifadesinden gelen değer false ise bu durumda else altında bulunan deyim2 kısmına yazılmış olan kodlar yazılır. Zaten if-else kelimelerinin Türkçe çevrimleri ile düşünürsek, eğer (if)  doğru ise bunları değilse (else) bunları yap diye basitleştirebiliriz.

İf deyimi ile ilgili bilinmesi gereken en önemli kurallardan biri de deyim1 ya da deyim2 olarak geçen kısımlarda yazılacak kodların bir ya da birden fazla olması durumunda parantez kullanımıdır. Eğer tek satırlık bir kod ise parantez kullanmaya gerek yoktur fakat birden fazla kod satırı yazılacak ise bir blok içinde yazılması yani parantezler içinde yazılması gerekmektedir.

Şimdi de if yapısı için örnek bir uygulama görelim.

Using System;
Class ornek_if_yapisi
{
	Static void Main()
	{
		int sayi1,sayi2;
		Console.WriteLine(“Birinci sayıyı giriniz: ”);
                sayi1=Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
		Console.WriteLine(“İkinci sayıyı giriniz: ”);
                sayi1=Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
		if(sayi1>sayi2)
		{
			Console.WriteLine(“Birinci sayi büyüktür.”);
		}
		else
		{
			Console.WriteLine(“İkinci sayi büyüktür.”);
		}
	}
}

C# if-else-if Koşulu

Son olarak da if-else-if yapısından bahsedelim. if içindeki durumun false olması durumunda else bloğuna giderek oradaki işlemleri yapacağını söylemiştik. Eğer ilk durum false ise başka bir durumun kontrolünü yapmak istiyorsak bu durumda if-else-if yapısı kullanılır. Standart bir if-else-if yapısı aşağıdaki gibidir.

if(koşul)
Deyim1
else if(koşul)
Deyim2
else
Deyim3

C# if-else ve if-else-if koşulu konularını gördük. Konu ile ilgili soru, görüş ve önerilerinizi aşağıda bulunan yorumlar kısmına yazarak bizlere ulaştırabilirsiniz. Daha fazla bilgi içeriği için aşağıdaki linke tıklayarak C# kategorisi altında daha bir çok içeriğe ulaşarak C# bilginizi artırabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki Instagram ve Twitter linklerine tıklayarak bizi Instagram ve Twtitter üzerinden de takip edebilirsiniz.

https://yazilimdelisi.com/category/programlama-dilleri/c-sharp/

Sosyal Medya Hesaplarımız

instagram logo
twitter logo

Son Eklenen Yazılar