JavaScript ile Ekrana Yazı Yazdırmak
“Merhaba Dünya” Yazdırmak
Bu içeriğimizde JavaScript ile ekrana yazı yazdırmak nasıl yapılır onu göreceğiz. JavaScript kodlarımızı yazıp çalıştırmak için bilgisayarın en basit bileşeni olan not defterinden Microsoft’un ürünü Visual Code’a kadar birçok program kullanılabilir.
Öncelikle HTML etiketlerimizi yazalım.
HTML de yazımı:
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>İlk Sayfa!</title> </head> <body> </body> </html>
JavaScript kodlarımızı HTML etiketlerinin arasında yazacağız. Bu alanda özgürsünüz; <head> </head> etiketleri arasında veya <body> </body> etiketleri arasında JavaScript kodlarımızı yazabiliriz. Genelde fonksiyon içeren JavaScript kodlarının <head> </head> arasına yazılması tavsiye edilir ancak biz bu örnekte kodlarımızın sayfa yüklenince direk çalışıp işlemin sonucunu görmek için <body> </body> etiketleri arasına yazacağız. JavaScript kodları, HTML etiketleri arasında kullanılacak ise <script> </script> etiketleri arasına yazılır.
HTML de yazımı:
<script type="text/JavaScript"> … </script>
Yukardaki script etiketleri arasında JavaScript kodlarımızı yazacağız. Ilk programımızda ekrana “Merhaba Dünya” yazarak geleneği biz de devam ettirelim.
HTML de yazımı:
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>İlk Sayfa!</title> </head> <body> <script type="text/JavaScript"> alert("Merhaba Dünya!"); </script> </body> </html>
JavaScript kod satırları noktalı virgül (;) ile biter.
JavaScript kodlarımızı yazdık. Şimdi HTML sayfamızı .htm veya .html uzantısıyla istediğiniz isimle masaüstüne kaydedelim. Kaydetmiş olduğumuz bu web sayfasını Tarayıcı ‘da görüntüleyelim. Bunun için masaüstüne kaydettiğimiz HTML dosyasını çift tıklayarak varsayılan tarayıcıda ya da dosyaya sağ tık ile istediğimiz bir tarayıcıda açarak çalıştırabiliriz.
Açılan sayfaya baktığımızda ekranın ortasında bir uyarı penceresi görürüz. Bu uyarı penceresini az önce biz oluşturduk. Bu da ilk öğrendiğimiz JavaScript komutu oldu.
Alert() Komutu
JavaScript kodlarımızda kullandığımız alert() komutu uyarı vermek için kullanılan bir komuttur.
alert() komutunu kullanarak başka uyarılar da verebiliriz ve birden fazla kez alert() komutunu kullanabiliriz. Örneğin alert kullanarak başka uyarılar da verdirelim.
HTML de yazımı:
<script type="text/JavaScript"> alert("Dikkat!"); alert("Uyarı!"); alert("Kullanıcı girişi başarısız!"); </script>
Yukarıdaki kodlarımızı yine aynı şekilde HTML etiketleri arasında yazıp çalıştıralım. Sırasıyla: Dikkat! Uyarı! Kullanıcı girişi başarısız! şeklinde 3 ayrı uyarı penceresi art arda sırasıyla karşımıza gelecektir.
JavaScript kodlarını içeren HTML sayfaları, tarayıcıda görüntülendikleri anda JavaScript kodları çalıştı. Bunun nedeni yukarıda da söylediğimiz gibi kodları <body> </body> etiketleri arasında yazdığımız içindi. Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki JavaScript kodlarının çalışması için herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duyulmaz. Örneğin C# dili ile bir program geliştirildiğinde önce derleme yapılır. Aksi halde program çalışamaz. Ancak bu durum JavaScript için söz konusu değildir.
Javascript ile ekrana yazı yazdırmak nasıl yapılır ve alert() komutunun işlevini gördük. JavaScript ile ile konuları aşağıdaki linke tıklayarak JavaScript kategorisi altındaki başlıklardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki Instagram ve Twitter adreslerine tıklayarak bizi Instagram ve Twitter üzerinde de takip edebilirsiniz.
https://yazilimdelisi.com/category/web-gelistirme/javascript/
Sosyal Medya Hesaplarımız

