JavaScript Nedir? Nerede ve Nasıl Yazılır?
JavaScript Nedir?
Javascript nedir? Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki JavaScript’in Oracle Java ile hiçbir alakası yoktur. JavaScript, Netscape firması çalışanlarından, Brendan Eich tarafından 1996 yılında, tamamen web ortamı için geliştirilmiş script bir dildir. JavaScript’in ticari adı ise ECMAScript’tir. ECMA-262’de JavaScript’in ticari standartlarıdır.
JavaScript kullanım alanı, HTML (Hyper Text Markup Language) sayfalarıdır. Kullanımı elbette zorunlu değildir ama kullanıldığı takdirde çok daha profesyonel web sitelerine sahip olmak da hem geliştirici için hem de kullanıcı için pratik ve hızlıdır. HTML ve CSS nedir konularını zaten önceki yazılarımızda işledik. O yazılarda da bahsettiğimiz gibi HTML web sayfalarının iskelet sistemini oluştururken, CSS ise bu web sayfalarına çeşitli stiller katar. JavaScript ise bu web sayfalarına davranış özelliği verir. Davranıştan ifade ise, JavaScript web sayfaları için programlama özelliğini sağlar. HTML veya CSS ile oluşturulan bir web sayfası, kullanıcıya cevap verme hakkı tanıyamaz. Bu yüzden ise interaktiflikten bahsetmek söz konusu değildir. Örneğin, bir forum sitesi düşünün ve bu forum sitesine kayıt olmak için açtığınız forum kayıt sayfasını hatırlayın. Kullanıcının bu sayfa üzerindeki istenilen boşlukları doldururken gerekli kontrol mekanizmalarının yapılmasını sağlayan sistem JavaScript tarafından yazılmış kodlardır. İstediğiniz kriterlere uygun olup olmadığını eğer uygun değilse bunu kullanıcıya gösterecek uyarıyı veren kodlar JavaScript dili ile yazılır. Bu sebeple şu an JavaScript web dünyasının bel kemiğidir demek hata olmaz.
JavaScript, yorumlanması için Web Tarayıcılarına ihtiyaç duyar. Bu web tarayıcı, Internet Explorer, Chrome, Firefox Mozilla, Yandex vs olabilir. Buradan yola çıkarak JavaScript kullanıcının tarayıcısında yorumlanır ve çalıştırılır denebilir. Yani iş yükü kullanıcının kendi tarayıcına binerken, kendi sunucumuzun yükünü hafifletmiş oluruz.
Javascript Kodları Nerede Yazılır?
Peki JavaScript kodlarını nerede yazacağız? JavaScript de aynı CSS de olduğu gibi hem HTML sayfalarında gömülü olarak kullanılabildiği gibi hem de ayrı bir dosyada oluşturularak harici şekilde de kullanılabilir. Ayrıca bir konuya da değinmeden geçmek olmaz. JavaScript’in amacı ve kullanımı, web sayfalarına programlama desteği sağlamaktır. JavaScript, web sayfalarında birçok alan için programlama desteği getirebilir ama herhangi bir veri tabanına bağlanıp CRUD (Create, Run, Update, Delete) gibi işlemleri gerçekleştirmek gibi bir özelliği yoktur. Veri tabanına bağlanıp işlem yaptırma işi, ayrı olarak geliştirilmiş çeşitli programlama dillerinin işidir.
Javascript nedir? Görüldüğü gibi JavaScipt’in ne olduğunu, kodlarımızı nereye ve nasıl yazabileceğimizi öğrendik. JavaScript ile ile konuları aşağıdaki linke tıklayarak JavaScript kategorisi altındaki başlıklardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki Instagram ve Twitter adreslerine tıklayarak bizi Instagram ve Twitter üzerinde de takip edebilirsiniz.
https://yazilimdelisi.com/category/web-gelistirme/javascript/
Sosyal Medya Hesaplarımız

