JavaScript Sabitler
Javascript sabitler isim verilirken dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.
Sabit İsmi Verme Kuralları
• JavaScript Büyük/Küçük harfe duyarlı özelliğindedir. Örneğin degisken ile Degisken farklı şeylerdir.
• Sabit tanımlaması yapılırken; sabit isimleri arasında boşluk bırakılamaz.
• Sabitler isimlendirilirken birden fazla kelime kullanılacaksa kelimeler arasına _ (alt çizgi) konur.
• Sabit isimleri rakamla başlayamaz. İlk karakterden sonra rakam ile devam edebilir. Aynı zamanda ilk karakter _ (alt çizgi) işareti olabilir.
• JavaScript için Reserved Words (Ayrılmış Kelimeler) vardır. Bu kelimeler herhangi bir sabit veya fonksiyon tanımlamasında kullanılamaz.
Reserved Words (Ayrılmış Kelimeler):
abstract, alert, arguments, Array, blur, boolean, Boolean, break, byte, callee, caller, captureEvents, case, catch, char, class, clearInterval, clearTimeOut, close, closed, confirm, const, contructor, continue, Date, debugger, default, defaultStatus, delete, do, document, double, else, enum, escape, eval, export, extends, false, final, finally, find, float, focus, for, frames Function, function, goto, history, home, if, implements, import, in, infinity, innerHeight, innerWidth, instanceof, int, interface, isFinite, isNan, java, length, location, locationbar, long, Math, menubar, moveBy, moveTo, name, NaN, native, netscape, new, null, Number, Object, open, opener, outerHeight, outerWidth, package, Packages, pageXOffset, pageYOffset, parent, parseFloat, parseInt, personalbar print, private, prompt, protected, prototype, public, RegExp, releaseEvents, resizeBy, resizeTo, return, routeEvent, scroll, scrollbars, scrollBy, scrollTO, self, setInterval, setTimeOut, short, static, status, statusbar, stop, String, super, switch, synchronized, this, throw, throws, unescape, while, window, var
Sabit Tanımlama
Javascript sabitler konusu değişkenler kadar önemlidir. Javascript ortamında sabit değişken tanımlaması “const” anahtar kelimesi ile yapılır. const ile bir değişken sabit tanımlaması yapılırken mutlaka ilk değer ataması yapılmalıdır. Const anahtar kelimesinin standart kullanımı aşağıdaki gibidir.
const değişken_adi = ilk_deger;
const anahtar kelimesi ile sabit değişkenler tanımlayalım.
const pi_sayisi = 3.14;
const vize_carpan = 0.6;
const fnal_carpan = 0.4;
Yukarıdaki örnek olarak tanımlamış olduğumuz sabit değişkenler değiştirilemez değildir fakat bu sabit değişkenlere sonradan herhangi bir değer ataması durumunda bazı web browser’larda hatalar oluşacaktır. Aşağıdaki örneğimizi inceleyelim.
const pi_sayisi = 3.14;
const vize_carpan = 0.6;
const fnal_carpan = 0.4;
piSayisi = 3;
viz_carpan = 2;
Yukarıdaki örneğimizde; sabit olarak tanımlamış olduğumuz değişkenlere sonradan değer değiştirme işlemini gerçekleştirdik. Bu değer değiştirme işlemi sonrası çalışan javascript kodlarımız bazı tarayıcılarda çalışmayacaktır. Örneğin Firefox ve Chrome gibi tarayıcılar yukardaki bir durumda javascript betiklerini çalıştırmaz. Doğal olarak yukarıdaki kodlarımız arasına document.write() ekleyip ekran çıktısını almak istediğimiz durumda boş bir sayfa ile karşılaşırız. Bu sebeple sabit olarak tanımadığımız bir değeri bir daha değşitrmeden kullanmamız kodlarımzın düzgün bir şekilde çalışması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca sabit bir tanımlama yaparken ismin başına ya da sonun koyacağımız basit bir kelime ile bu değerin bir sabit olduğunu kolaylıkla fark etmemizi sağlar. Örnek vermek gerekirse;
Const pi_sayisi_sabiti=3.14;
Javascript sabitler konusunu gördük. JavaScript ile ile konuları aşağıdaki linke tıklayarak JavaScript kategorisi altındaki başlıklardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki Instagram ve Twitter adreslerine tıklayarak bizi Instagram ve Twitter üzerinde de takip edebilirsiniz.
https://yazilimdelisi.com/category/web-gelistirme/javascript/
Sosyal Medya Hesaplarımız

