PHP Fonksiyon Örnekleri
PHP Fonksiyon örnekleri konusunu görmeden önce daha öncede basitçe anlattığımız global değişkenlerin fonksiyonlarda nasıl kullanılacağından bahsedeceğiz.
Fonksiyonlarda Global Değişkenlerin Kullanımı
Global değişkenler kapsam alanı tanımaksızın eğer tanımlıysa kullanabildiğimiz değişken türleridir. örnek üzerinden anlatacak olursak:
Hatalı örnek:
<?php $deger = 5; function degeriYazdir() { echo $deger; } degeriYazdir(); ?>
burada fonksiyonun içerisinde $deger değişkeni tanımlı olmadığı için hata verecektir.
Doğru örnek:
<?php $deger = 5; function degeriYazdir() { global $deger; echo $deger; } degeriYazdir(); ?>
global $deger; şeklinde $deger değişkenini global olarak tanımlarsak fonksiyonun dışına çıkar ve $deger değişkenini arar eğer değişkenimiz tanımlıysa değişkenin değerini alır tanımlı değilse yine hata mesajı verir.
Global değişkenler şuan size çok saçma gibi görünebilir ama OOP (Nesne Yönelimli Programlama) yaparken çok işimize yarayacak.
örneğin bir veritabanı sorgusu için fonksiyon oluşturacaksan veritabanı bağlantı değişkenimizi global olarak fonksiyonda çağırmamız işimizi kolaylaştıracaktır.
Fonksiyon Örnekleri
1- Tarih İşlemleri dersimizde tarihi türkçeleştirmek için kullandığımız işlemi bir fonksiyon haline getirelim. Yani 01/Jan/1995 tarihini 01/Ocak/1995 haline getiren fonksiyonumuzu yazalım.
<?php function turkceTarih($tarih) { $aylar_TR = array("Ocak","Şubat","Mart","Nisan","Mayıs","Haziran","Temmuz","Ağustos","Eylül","Ekim","Kasım","Aralık"); $aylar_EN = array("Jan","Feb","Mar","Apr","May","Jun","Jul","Aug","Sep","Oct","Nov","Dec"); return str_replace($aylar_EN,$aylar_TR,$tarih); } echo turkceTarih(date("d/M/Y")); ?>
fonksiyonda yazdığımız 3 satırı sürekli yazmak yerine bir fonksiyon haline getirdik ve nerede lazım olursa kullanabiliriz.
2- Parametre olarak aldığı bir sayının pozitif bölenlerini dizi şekline geri döndüren bir fonksiyon yazalım.
<?php $deger = 20; function pozitifBolenler($sayi) { $bolenler = array(); for($i=1;$i<=$sayi;$i++) { if($sayi % $i == 0) $bolenler[] = $i; } return $bolenler; } var_dump(pozitifBolenler($deger)); ?>
Fonksiyonumuz geriye bir dizi döndürdüğü için var_dump ile ekrana yazdırdık echo kullanırsak hata verecektir. İsteğinize göre print_r de kullanabilirsiniz.
3- Parametre olarak aldığı değer kadar bir üçgen çizen fonksiyonumuzu yazalım.
Ekran görüntüsü:

<?php function ucgenCiz($sayi) { for($i=0;$i<=$sayi;$i++) { for($j = 0; $j<=$sayi;$j++) { if($i>=$j) echo " * "; } echo "<br/>"; } } ucgenCiz(10); ?>
Burada dikkat etmemiz gereken arkadaşlar $i ve $j değişkenlerini kullanma şeklimiz. dizileri matematikteki matrisler gibi düşünürsek ana köşegenin formülü $i=$j oluyor ve biz ana köşegen ve altını işaretleyeceğimiz için $i>=$j şeklinde koşul ekliyoruz.
4- Girilen sayının boyutunda bir X karakteri çizdiren fonksiyonumuzu yazalım.
Ekran Görüntüsü:

10×10’luk diziye * işaretleri kullanarak X karakteri çizdirdik.
<?php function ucgenCiz($sayi) { for($i=0;$i<=$sayi;$i++) { for($j = 0; $j<=$sayi;$j++) { if($i == $j || $i+$j == $sayi ) echo "*"; else echo " "; } echo "<br/>"; } } ucgenCiz(10); ?>
& nbsp ; Boşluk kodudur. Boşluk bırakmaya yarar.
Yine matris özelliklerini kullanarak birincil ve ikincil köşegeni işaretledik ve x karakterini ekrana yazdırmış olduk.
Fonksiyonlar iyi bir programcı olmak istiyorsanız çok iyi bilmeniz gereken konulardan biridir.
Bir sonraki dersimiz olan Php Dersleri – Form İşlemleri dersimizde görüşmek üzere.
Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilirsiniz, ayrıca sorularınızı yine konu altındaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.
PHP fonksiyon örnekleri konusunu bu yazımızda gördük. Aşağıdaki linke tıklayarak daha bir çok içeriğe ulaşarak bilginizi artırabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki Sosyal Medya linklerine tıklayarak bizi Sosyal Medya üzerinden de takip edebilirsiniz.
https://yazilimdelisi.com/category/web-gelistirme/php/