Web Sitesi Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Web Sitesi Nedir?
Web sitesi nedir? Nasıl Oluşturulur? Gelişen teknoloji ile birlikte gerek profesyonel iş dünyasında iş yapan kurumsal firmalar gerekse amatör düzeyde iş ya da gösterim yapan kişiler sanal dünyada yer edinmeye başladılar. Bunun içinde kendilerine ait web sitelerine sahip olarak kendilerini tüm dünyaya duyurdular. Peki nedir bu web siteleri? Nasıl oluşturulurlar? Bu yazımızda kısaca bundan bahsedeceğiz.
Öncelikle web siteleri birbirinden benzersiz bir alan adına (domain name) sahip olmalılar ve bir web sitesi içerisinde bulunduracağı bütün belgeleri, bilgileri barındırabileceği host olarak bilinen bir depolama haznesine sahip olmalıdırlar. Şimdi bir web sitesi deyince karşımıza iki kavram çıkmaktadır. Bunlar back-end ve front-end kavramlarıdır. Front-end, internette gezen bir kullanıcının herhangi bir web siteye tıkladığında tarayıcısında görüntülenen her şeydir. Adından da anlaşılacağı üzere web sitesinin görünen, ön tarafta olan kısmıdır. Back-end ise sunucu tarafında olan ve kullanıcıya gösterilmeyen ama kullanıcıdan da bağımsız olmayan kısımdır. Yine adından anlaşılacağı gibi arka tarafta olan biten bölümdür. Bir örnek vermek gerekirse kullanıcıya giriş yapmasını söyleyen ekran görüntüsü front-end iken kullanıcının girdiği bilgileri alıp bu bilgileri kontrol ederek oturumun açılmasını sağlayan bölüm ise back-end’dir.
Front-end Nedir?
Şimdi gelelim front-end kısmının içine girip, bu kısmın nasıl çalıştığını öğrenmeye. Front-end kısmının dayandığı temel 3 ayak vardır. Bunlar HTML, CSS ve JavaScript’dir. HTML ( Hyper Text Markup Language) bir web sitesinin oluşmasını sağlayan temel iskelet sistemidir. İskelet olmadan insan olmayacağı gibi HTML olmadan da bir web sitesi inşa edilemez. HTML kesinlikle bir programlama dili değildir. HTML bir etiket dilidir. Herhangi bir derleyici tarafından derlenmeden çalışır. Bu yüzden de bilgisayarlarımızın en basit öğelerinden biri olan metin belgesi sayfasında bile geliştirilebilirler. İskelet sistemimizi kurduktan sonra şimdi sıra geldi bu iskelet sistemini ete bürümeye. Burada da devreye CSS girmektedir. CSS (Cascading Style Sheets), HTML içindeki etiketlere özellikler katar ve görsel açıdan zenginleştirir. CSS ile HTML’in yükü azaltılır ve bütün etiketlere tek tek özellik girmeden daha planlı, projeli ve yararlı bir şekilde özelleştirilmeleri sağlanır. HTML ve CSS’e ek olarak da bunların üstüne koyarak web sitesinin kendi içinde birtakım fonksiyonel işlemleri yapabilmesini sağlayan JavaScript bölümü vardır. Javascript bir etiket dili değil, bir programlama dilidir. JavaScript web sitelerine dinamik bir yapı sağlar. JavaScipt ile ete kemiğe bürünen dokulardan oluşan bedenimiz son halini alır ve güzel bir insan vücudu ortaya çıkar. Ayrıca JavaScipt, Java programlama dili ile karıştırılmamalıdır. İkisi birbirinden farklıdır.
Back-end Nedir?
Front-end kısmından sonra şimdi de back-end ksımını inceleyelim. Back-end bölümü bir sunucu olmadan çalışmaz. Çünkü back-end kısmında çalışan php dilini okuyup anlayabilme kabiliyeti sunuculara hastır. Php dili kullanıcı tarafından gelen isteklere cevap verir. Veri tabanına erişim sağlayarak bilgi alış-verişini sağlar. Kayıtlar oluşturur ya da gösterir. Front-end kısmı kullanıcının kendi bilgisayarındaki tarayıcısı tarafından gerçekleştirilirken back-end kısmı sunucu tarafından gerçekleştirilir. Böylece iş yükü paylaştırılmış olur ve kullanıcı front-end ksımında ne yaparsa yapsın, son söz back-end kısmını aittir.
Gördüğünüz üzere bir web sitesinin görünen yüzü yani front-end bölümü ile görünmeyen yüzü yani back-end bölümünden bahsettik ve kısa bir bilgi sahibi olduk. Front-end kısmı bir bakıma vitrin gibi kullanıcıya bakan taraftır ve kullanışlı ve görsel açıdan zengin bir içeriğe sahip olmalıdır. Aksi takdirde web siteniz kullanıcılar tarafından sevilmez ve siteniz fazla ziyaretçi almaz. Ayrıca sitenizin daha çok kullanıcıya ulaşması ve ziyaret sayısının artması için yapılması gereken daha başka şeyler de vardır. Bu bilgileri de bir başka yazımızda yazarak sizlere sunacağız.
Aşağıdaki linke tıklayarak diğer yazılarımıza da ulaşabilirsiniz. Ayrıca Instagram ve Twitter linklerine tıklayarak bizi Instagram ve Twitter üzerinden takip ederek destek olabilirsiniz.
https://yazilimdelisi.com/category/web-gelistirme/html/
Sosyal Medya Hesaplarımız

